Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Μάθημα πρώτο: Απεργία

Την έναρξη του απεργιακού αγώνα και όχι των μαθημάτων θα σημάνει, όπως όλα δείχνουν, το φετινό σχολικό κουδούνι. Σε αναβρασμό βρίσκεται ο κλάδος των εκπαιδευτικών, καθώς το υπουργείο Παιδείας συνέχισε να «ανακατεύει» εν μέσω καλοκαιριού το «καζάνι» με τις μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Παιδείας. Καζάνι που θα ξεχειλίσει, καθώς φαίνεται, από την 1η Σεπτέμβρη.
Τότε ξεκινάει η σχολική χρονιά για τους καθηγητές, οι οποίοι προετοιμάζονται για απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας. Η κυβέρνηση βέβαια δεν φαίνεται πρόθυμη να ανεχτεί καμία κινητοποίηση, ενώ δεν χρειάζεται να έχει κανείς το χάρισμα της Κασσάνδρας για να προβλέψει πώς θα διαχειριστεί ο κυβερνητικός μηχανισμός τον αγώνα των καθηγητών: ενώπιον του αγώνα θα προτάξει και πάλι τους μαθητές και θα επικαλεστεί την παρακώλυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
«Ξεκινάμε άμεσα με ενημερώσεις των εκπαιδευτικών για το τι έχει συμβεί και τι έπεται. Προχωράμε με συνελεύσεις στις ΕΛΜΕ και έπειτα σε γενική συνέλευση. Υπάρχει κλίμα αγωνιστικών κινητοποιήσεων μακράς διαρκείας, η μορφή του απεργιακού αγώνα όμως θα οριστικοποιηθεί τον Σεπτέμβρη», ισχυρίζεται ο Αντώνης Πέτας, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Δυτικής Αθήνας. Ο ίδιος επισημαίνει ότι «η μείωση ωρολόγιου προγράμματος, σύμφωνα με την οποία πλεονάζουν ειδικότητες, θα δημιουργήσει αρχικά καθηγητές-λάστιχο που θα διδάσκουν σε τρία ή τέσσερα σχολεία, για να τεθούν όμως στην πορεία σε διαθεσιμότητα».
Δεδομένου ότι η φετινή σχολική χρονιά ξεκινάει με 16.000 εκπαιδευτικούς λιγότερους και με την ατζέντα των καθηγητών να περιλαμβάνει εκτός από τις απολύσεις και τη διαθεσιμότητα, τις καταργήσεις τομέων-ειδικοτήτων, τις μαθητείες, το νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο και το κλείσιμο και άλλων σχολείων, τη μείωση κάθε χρόνο των δαπανών για την Παιδεία (33% συνολική μείωση από το 2009), ο Σεπτέμβρης προβλέπεται θερμός. Εντονες είναι οι αντιδράσεις και για τον τρόπο που αποφασίζεται ποιοι καθηγητές είναι υπεράριθμοι και πού υπάρχουν κενά. «Μη φαντάζεστε συμβούλια επί συμβουλίων ή ότι οι κρίσεις γίνονται σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες που έχει κάθε σχολείο. Έχουν ένα σύστημα ηλεκτρονικό που ελέγχει και όπου κρίνουν οι ίδιοι αφαιρούν, χωρίς να γνωρίζουν τις ανάγκες κάθε σχολείου», αναφέρουν άλλες πηγές.
Το μαζικό χαρακτήρα και τη μεγάλη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων σημειώνει ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θέμης Κοτσιφάκης. «Υπάρχει σχέδιο. Και το σχέδιο είναι να διαλύσουν τη δημόσια εκπαίδευση», τονίζει. «Οι κινητοποιήσεις θα έχουν μαζικό χαρακτήρα και θα πραγματοποιηθούν σε συνεννόηση με άλλους κλάδους από τον τομέα της Υγείας αλλά και των υπαλλήλων Τοπικής Αυτοδιοίκησης», καταλήγει.
«Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Η δημόσια Παιδεία βάλλεται πανταχόθεν, δεν μπορούμε παρά να αντιδράσουμε από την 1η Σεπτέμβρη», σημειώνει ο Θόδωρος Μαλαγάρης, αιρετός στο Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΔΕ) Α' Αθήνας. Η ατμόσφαιρα πάντως είναι ήδη ηλεκτρισμένη. Σύμφωνα με τον κ. Πέτα, «πέρα από την αίσθηση της τρομερής απογοήτευσης και της ανασφάλειας, υπάρχει μια βαθιά θέληση να μην αφήσουμε τα πράγματα έτσι».
  • Της ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΤΖΑΒΕΛΛΑ από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου