Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ

H έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς χωρίς βιβλία δεν είναι και ό,τι πιο κολακευτικό θα μπορούσε να συμβεί στη χώρα αυτήν την περίοδο.

Η εικόνα της σχολικής αίθουσας στην οποία οι μαθητές μιας ευρωπαϊκής χώρας διδάσκονται με τη βοήθεια... φωτοτυπίας, έστω και αν συνοδεύεται με DVD σε πολλές περιπτώσεις, δεν είναι απλώς απογοητευτική.

Παραπέμπει σε άλλες εποχές και ενδεχομένως και σε άλλες περιοχές του πλανήτη.

Γι' αυτή την απαράδεκτη κατάσταση δόθηκαν ήδη εξηγήσεις από τους αρμοδίους, οι οποίοι δεν είναι φυσικά άμοιροι ευθυνών.

Η πηγή του κακού εντοπίζεται στις τυπολατρικές διαδικασίες ενός τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου που είχαν ως αποτέλεσμα να μην εγκριθεί εγκαίρως η προμήθεια του απαιτούμενου χαρτιού.

Πράγματι, δικαστικοί παράγοντες αποδέχθηκαν τη μομφή.

Η κυβέρνηση διά της υπουργού Παιδείας διέταξε διοικητική έρευνα, ζήτησε συγγνώμη και αναγνώρισε ότι γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί δεν είναι υποχρεωμένοι να συμμεριστούν τις αδυναμίες του ελληνικού κράτους.

Και διά του υπουργού Δικαιο-σύνης προθυμοποιήθηκε να εξαντλήσει κάθε νομική δυνατότητα αναζήτησης ποινικών ευθυνών και επιβολής κυρώσεων.

Μακάρι να είναι έτσι.

Αλλά μέχρι να δούμε να συμβαίνουν όλα αυτά δικαιούμαστε να κρατήσουμε επιφυλάξεις.

Το πιθανότερο είναι ότι στο τέλος η υπόθεση θα ξεχαστεί και κανείς δεν θα λογοδοτήσει για την αναστάτωση, ούτε θα τιμωρηθεί για την αβελτηρία.

Το πρόβλημα είναι πολύ βαθύτερο. Η αδυναμία έγκαιρης τροφοδοσίας των σχολείων με βιβλία, αποδεικνύει τη θεσμική υστέρηση και τη διοικητική ανικανότητα του κράτους - χωρίς φυσικά να αποκλείονται οι ιδιοτέλειες και οι εξυπηρετήσεις συμφερόντων...

Αυτά δεν θεραπεύονται με ημίμετρα και έρευνες που θα καταλήξουν σε συρτάρια.

Απαιτούν άμεσα δραστικές αποφάσεις εξυγίανσης.

Αυτές οι αποφάσεις θα υπάρξουν όταν η πολιτική ηγεσία συνειδητοποιήσει ότι οι γόρδιοι δεσμοί της ελληνικής διοίκησης δεν λύνονται.

Απλώς κόβονται.

Το κύριο άρθρο από τα ΝΕΑ 08/09/2011
  • Ακριβότερες οι φωτοτυπίες από τα ίδια τα βιβλία. Έτσι κάνουν... οικονομία. Δείτε ΕΔΩ το σχετικό δημοσίευμα.
  • Δείτε ΕΔΩ το DVD που θα μοιράσουν, αντί για βιβλία, στα σχολεία...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου