Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Διαλύουν την τεχνική – επαγγελματική εκπαίδευση!

Με την αιφνιδιαστική απόφαση της 9ης Ιουλίου 2013 το υπουργείο Παιδείας καταργεί έναν σημαντικό αριθμό ειδικοτήτων της Επαγγελματικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Ανάμεσα τους είναι ειδικότητες που επιλέγουν σε υψηλό ποσοστό οι μαθητές, μιας και παρέχουν δυνατότητα άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης.

Οι ειδικότητες Γραφικών Τεχνών, Διακόσμησης Εσωτερικών Χωρών, Οδοντοτεχνιτών και όλες οι ειδικότητες του Τομέα Υγείας και Πρόνοιας και του τομέα Αισθητικής- Φυσικοθεραπείας - Κομμωτικής, που λειτουργούσαν στο 1ο και 2ο ΣΕΚ Πάτρας μετά από αυτό θα πάψουν να λειτουργούν.

Ένα μεγάλο ΓΙΑΤΙ πάρθηκε αυτή η απόφαση γεννιέται, όταν οι ίδιοι
αριθμοί του Υπουργείου μαρτυρούν ότι ο τομέας Υγείας και Πρόνοιας είναι ο πολυπληθέστερος τομέας στα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ. Αλήθεια όλοι αυτοί οι μαθητές θα κατευθυνθούν στα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ; (Ας έχουμε υπόψη ότι στα ιδιωτικά και στα δημόσια ΙΕΚ οι σπουδαστές πληρώνουν υπέρογκα ποσά)

Την ίδια δε ώρα ο Υπουργός παρουσιάζοντας τα επαγγέλματα του μέλλοντος και τα επαγγελματικά δικαιώματα αυτών, αναφέρει και τις ειδικότητες του Τομέα Υγείας. Ειδικότητες που κατήργησε εν μια νυκτί, χωρίς διάλογο με τους φορείς.

Το αγαθό της δημόσιας δωρεάν επαγγελματικής εκπαίδευσης καταργείται και αυτό, σε μια εποχή που οι γονείς των μαθητών μας όπως οι περισσότεροι Έλληνες παλεύουν για την καθημερινή επιβίωση.

Τι άλλο θα βγει από το συρτάρι το Σεπτέμβρη; Ποιες άλλες ειδικότητες θα ακολουθήσουν; Γιατί αποδυναμώνεται έτσι η επαγγελματική Τεχνολογική εκπαίδευση τη στιγμή που η αγορά εργασίας αναζητά και απορροφά ειδικότητες που προέρχονται από αυτήν;

Είναι τυχαίο το ότι τα ιδιωτικά ΙΕΚ ξεκίνησαν διαφημίσεις και υποσχέσεις απονομής τίτλων κολεγίων στους μαθητές τους απαξιώνοντας τα πτυχία των Δημόσιων σχολείων;

Οι καθηγητές όλης της χώρας αγωνίζονται για την άρση της αδικίας αυτής. Στο πλευρό τους θέλουν τους μαθητές της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και τους γονείς τους.

Έτσι οι καθηγητές αποφασίσαμε να κάνουμε μία ανοικτή εκδήλωση ενημέρωσης γονιών και μαθητών για το τι συμβαίνει στην επαγγελματική εκπαίδευση τώρα και τι επιπτώσεις θα έχει σε βάθος χρόνου για τον Ελληνικό λαό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου