Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Τα παιδιά μας είναι σήμερα εκδρομή στο όμορφο και ιστορικό Λαύριο

Πάρτε μια γεύση από τις στοές μεταλλίων στο Λαύριο...

Το σχολείο μας είναι σήμερα εκδρομή στο Λαύριο. Ευκαιρία για λίγη χαλάρωση και γνώση. Του βοηθάει κι ο καιρός, ανοιξιάτικος όπως είναι. Ας δούμε μερικά πράγματα για το Λαύριο:
Η Λαυρεωτική εκτείνεται στα νοτιανατολικά της Αττικής. Η περιοχή παρουσιάζει ίχνη κατοίκησης ήδη από τη Νεολιθική περίοδο, καθώς πάντα προσήλκυε τους ανθρώπους το πλούσιο μεταλλοφόρο υπέδαφός της. Πιθανότατα η ίδια η ονομασία "Λαύριο" προέρχεται από το υπέδαφος αυτό, από τη λέξη "λαύρα" ή "λαύρη" που σημαίνει στενωπός,  λιθόστρωτη οδός και, κατά τον Όμηρο, διάδρομος, πάροδος. 
Από την αρχαιότητα, οπότε διακόπηκε η εκμετάλλευση των μεταλλείων, μέχρι και τα μέσα του 19ου αιώνα δεν υπάρχουν σημαντικά δείγματα κατοίκησης. Στην πραγματικότητα, η πόλη του Λαυρίου είναι μία σύγχρονη πόλη, η οποία ιδρύθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα από τους Ευρωπαίους εκμεταλλευτές των μεταλλείων. 
Σήμερα στο Λαύριο κατοικούν γύρω στις 10.000-11.000 ανθρώπους, ενώ το καλοκαίρι ο πληθυσμός της ευρύτερης περιοχής αυξάνεται σημαντικά λόγω των εξοχικών κατοικιών. Μέχρι πριν από μία 20ετία το Λαύριο ήταν μια αμιγώς βιομηχανική πόλη, με πληθυσμό που ξεπερνούσε τους 20.000 κατοίκους. 
Κάθε σημείο της Λαυρεωτικής, είτε εντός της πόλης του Λαυρίου είτε εκτός, έχει να μας πει κάτι σημαντικό για τη ελληνική βιομηχανική και αρχιτεκτονική εξέλιξη· μια επίσκεψη στο Λαύριο μοιάζει με επιμορφωτικό σεμινάριο για την πολιτιστική εξέλιξη των Ελλήνων από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου