Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

ΓΑΔΑ: Δουλειά μας η παρακολούθηση και σχολείων!

Στο πλαίσιο της... αποστολής και των αρμοδιοτήτων της αστυνομίας για την "προστασία της νεολαίας από διάφορους κινδύνους" εντάσσει η ΓΑΔΑ την εντολή για "προσωπικές επαφές και συναντήσεις" με διευθυντές και "σύνταξη εμπεριστατωμένων αναφορών" που αποκάλυψε χθες η "Αυγή" και προκαλεί ήδη έντονες αντιδράσεις από μαθητές και εκπαιδευτικούς, ενώ τον δρόμο για τη Βουλή, με ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, παίρνει η κλήση μαθητών στο Α.Τ. Κερατσινίου για τη συμμετοχή τους σε κατάληψη.Με ανακοίνωσή της η ΓΑΔΑ ισχυρίζεται ότι η οδηγία στοχεύει στην "αποτελεσματική αντιμετώπιση του ευαίσθητου κοινωνικού θέματος της προστασίας των ανηλίκων και ιδιαίτερα των μαθητών των σχολείων". Μάλιστα, κατονομάζει τους κινδύνους όπως τα ναρκωτικά, την εγκληματικότητα, τα τροχαία ατυχήματα, ενώ σημειώνεται πως η εντολή εντάσσεται, εκτός των άλλων, "στην πρόληψη και καταπολέμηση των εγκλημάτων που διαπράττονται σε βάρος ανηλίκων, καθώς και στην αναζήτηση εξαφανισθέντων ανηλίκων". "Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση ή ερμηνεία δεν ανταποκρίνεται στο πνεύμα και την ουσία του συγκεκριμένου εγγράφου και ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα" καταλήγει.
Καταγγέλλοντας "ωμή τρομοκράτηση των μαθητών και ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων" και "απροκάλυπτη παραβίαση των δικαιωμάτων των μαθητών και κάθε έννοια συνταγματικής νομιμότητας", οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης, Τζ. Βαμβακά, Θ. Δρίτσας και Τ. Κουράκης έφεραν το θέμα της δίωξης μαθητών στο Κερατσίνι στη Βουλή ζητώντας από τους υπουργούς Παιδείας, Δημοσίας Τάξης και Δικαιοσύνης να "σταματήσει άμεσα κάθε δίωξη και κάθε ενόχληση σε βάρος των ανήλικων μαθητών".
Σύμφωνα με πληροφορίες της "Εφημερίδας των Συντακτών", οι μαθητές και οι μαθήτριες που κλήθηκαν να καταθέσουν, σε μια διαδικασία που προσιδίαζε μάλλον σε ανάκριση, δέχτηκαν ερωτήσεις για τις πολιτικές πεποιθήσεις των γονιών τους, την οικογενειακή τους κατάσταση, το πολιτικό φρόνημα καθηγητών που τυχόν "υποκίνησαν" τις καταλήψεις, αλλά και αν υπήρχε πολιτικό κόμμα πίσω από τις κινητοποιήσεις. Καταγγέλλεται μάλιστα από το δεκαπεντεμέλες συμβούλιο και τον σύλλογο διδασκόντων του 2ου ΓΕΛ Κερατσινίου πως μαθητές κατέθεσαν χωρίς την παρουσία των κηδεμόνων τους.
15μελές: "Οι μαθητικοί αγώνες δεν θα σταματήσουν"
Την προσπάθεια καταστολής των μαθητικών κινητοποιήσεων καταγγέλλει το 15μελές συμβούλιο τονίζοντας πως η κατάληψη ήταν αποτέλεσμα ψηφοφορίας, ενω υπογραμμίζουν πως δεν έγιναν φθορές ούτε παραβατικές συμπεριφορές, παραθέτοντας, μάλιστα, τα αιτήματα της κινητοποίησης τους, στα οποία ήταν μεταξύ άλλων η θέρμανση του σχολείου, η παρουσία φύλακα, η επιδιόρθωση φθορών όπως σπασμένα τζάμια και τουαλέτες καθώς και το αίτημα να μην απολυθούν οι καθηγητές τους. "Σαν αυριανοί πολίτες δεν δεχόμαστε από κανέναν να μας στερήσει το δικαίωμα να εκφράζουμε ελεύθερα τη γνώμη μας και να αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα μας" αναφέρουν, τονίζοντας ότι "στεκόμαστε δίπλα στους συμμαθητές μας που συγκατηγορούνται".
Κάλυψη της διευθύντριας από τον Σύλλογο διδασκόντων
Σε δηλώσεις που έκανε στο ειδησεογραφικό σάιτ "tribune.gr" η διευθύντρια του 2ου ΓΕΛ Κερατσίνιου υποστήριξε πως της δημιουργεί προβληματισμό η ανακίνηση αυτού του ζητήματος τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεδομένου ότι στην κατάθεσή της είχε τονίσει πως η συμπεριφορά των μαθητών την περίοδο της κατάληψης ήταν άριστη και δεν είχαν προκληθεί υλικές ζημιές, κάνοντας λόγο για αδικαιολόγητη αναστάτωση που προκαλείται στη σχολική κοινότητα.
Για πρακτική κατάφωρα αντιδημοκρατική και πλήρως ασύμβατη με τις παιδαγωγικές αρχές κάνει λόγο ο σύλλογος διδασκόντων του σχολείου σημειώνοντας πως στόχος είναι η τρομοκράτηση των μαθητών. Την ίδια στιγμή, επιχειρώντας να προστατεύσουν τη διευθύντρια αναφέρουν ότι δεν ενήργησε με δόλο "καθώς η μέχρι τώρα πορεία της δεν δικαιολογεί κάτι τέτοιο", υποστηρίζοντας ότι τα ονόματα δόθηκαν, μετά από κλήτευσή της στο Α.Τ. και υπό την πίεση της προανακριτικής διαδικασίας.
Θ. Κοτσυφάκης:
Να καταργηθεί ο νόμος που ποινικοποιεί τις μαθητικές κινητοποιήσεις
"Απαράδεκτο" χαρακτήρισε το γεγονός να παρεμβαίνει η αστυνομία και σε άλλες περιπτώσεις οι εισαγγελείς προκειμένου να τρομοκρατηθούν οι μαθητές που κινητοποιούνται ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θ. Κοτσυφάκης μιλώντας στην "Α": "Δεν μπορεί τα εκπαιδευτικά προβλήματα και οι κινητοποιήσεις των μαθητών να αντιμετωπίζονται με αστυνομικά μέτρα. Καταδικάζουμε τις κλήσεις για ανάκριση και απολογία των μαθητών στο Αστυνομικό Τμήμα, όπως και κάθε ανάλογο φαινόμενο που ποινικοποιεί τις μαθητικές διαμαρτυρίες", τονίζει, σημειώνοντας πως "απαιτούμε να καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και ο σχετικός νόμος που ποινικοποιεί τις κινητοποιήσεις των μαθητών".
Τη στήριξή του στους μαθητές δήλωσε ο υποψήφιος δήμαρχος με την παράταξη Άλλος Δρόμος, Χρ. Βρεττάκος ζητώντας από την κυβέρνηση "να σταματήσει τον αντιδημοκρατικό της κατήφορο, να σταματήσει να στήνει Μαθητοδικεία και να αντιμετωπίζει τους νέους ανθρώπους που τολμούν να ονειρεύονται και να αγωνίζονται ως εγκληματίες", ενώ καλεί τη δημοτική Αρχή να δείξει έμπρακτα τη στήριξή της, πολιτική και νομική.
Να άρει το αξιόποινο τυχόν αδικημάτων που έχουν τελεστεί μέχρι σήμερα με ειδική νομοθετική ρύθμιση καλεί την κυβέρνηση η νεολαία ΠΑΣΟΚ, η οποία τονίζει ότι οι μαθητικοί αγώνες για τις αυτονόητες κυβερνητικές υποχρεώσεις δεν μπορεί να ποινικοποιούνται.
  • Ραπανάκης Σπύρος - Η ΑΥΓΗ, 14/2/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου