Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Ισχύουν αυτές οι καταγγελίες;

Αγαπητοί Γονείς,

Σας αποστέλλουμε αυτό το email για να σας ενημερώσουμε για δυο ζητήματα εξαιρετικά φλέγοντα σχετικά με την ποιότητα της δημόσιας εκπαίδευσης και το όφελος των παιδιών που βρίσκονται σε αυτή.

Πέρα από τα αλλεπάλληλα πλήγματα που έχει δεχθεί το δημόσιο σχολείο με τις συγχωνεύσεις τμημάτων, κατάργηση σχολικών μονάδων, απουσία υλικοτεχνικής υποδομής, τις προπερσινές καθυστερήσεις παραλαβής των σχολικών βιβλίων, φέτος παρατηρούνται τα εξής:
  • Το μάθημα της Ιστορίας διδάσκεται στα περισσότερα γυμνάσια και λύκεια της χώρας από καθηγητές ξένων γλωσσών, θεολόγους, κοινωνιολόγους, νομικούς και όχι από φιλολόγους. Η εναρμονισμένη πρακτική αυτή σχολείων και Δ/νσεων Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έρχεται σε αντίθεση με την υπουργική απόφαση 124062/Γ2/06-09-2013 η οποία διευκρινίζει με σαφήνεια πως το μάθημα πρέπει να διδάσκεται ως πρώτη ανάθεση από τους φιλολόγους και μόνο εάν δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτή να δίνεται στις υπόλοιπες ειδικότητες
Οι διευθύνσεις Β΄ βάθμιας εκπαίδευσης καθώς και οι Δ/ντές των σχολείων δίνουν το μάθημα σε άλλες ειδικότητες με πρόσχημα το Π.Δ.50/96 που έλεγε πως πρέπει να συμπληρώσουν το ωράριό τους πρώτα οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στο σχολείο.
Διευκρινίζουμε ότι στην πρόσφατη Υπουργική Απόφαση:
α) αναγράφεται σαφώς ότι: “Η Β΄ ανάθεση τους μαθήματος της Ιστορίας γίνεται στους εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ10, ΠΕ13, (ΠΕ05, ΠΕ06 και ΠΕ07 για το σχ. έτος 2013-2014), μόνο εφόσον οι εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ02 έχουν συμπληρώσει το ωράριό τους με μαθήματα Α΄ ανάθεσης στο σχολείο ή σχολεία που έχουν τοποθετηθεί.
β) λαμβάνεται υπόψιν η γνωμοδότηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (αρ. 26/2013 Πράξη του Δ.Σ.) σύμφωνα με την οποία το μάθημα της Ιστορίας στο Γυμνάσιο και στη Γενική Παιδεία Α΄ και Β΄ Λυκείου μπορεί να διδάσκεται σε Β΄ ανάθεση από τους κλάδους ΠΕ10 και ΠΕ13 και να μη διδάσκεται από τους κλάδους ΠΕ05, ΠΕ06 και ΠΕ07, επειδή στα Προγράμματα Σπουδών τους δεν περιλαμβάνονται θεματικές ενότητες με την ελληνική ιστορία.
Μάλιστα γονείς που έτυχε να διαμαρτυρηθούν γι αυτό το θέμα έλαβαν την απάντηση πως... “έτσι είναι ο νόμος” (;;;) και μετά απο επιμονή των γονέων ανέφεραν ψευδώς πως δεν υπάρχουν Φιλόλογοι. Ενημερωτικά, σε όλη την Αττική έχουν τεθεί εκτός σχολείου και περιμένουν την τοποθέτησή τους για πρώτη φορά στην “εκπαιδευτική” ιστορία του τόπου, πάνω απο 500 μόνιμοι φιλόλογοι, οι περισσότεροι εξ αυτών επιτυχόντες στους γραπτούς διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.
  • Επιπρόσθετα, ενώ με βάση τον πρόσφατο νόμο 4186/2013 (άρθρο 28, παρ 15) ορίζεται πως “στα τμήματα που φοιτούν μαθήτες με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, και στα οποία έχει συμπληρωθεί ο μέγιστος αριθμός μαθητών, ο αριθμός αυτός μειώνεται σε αναλογία, για κάθε μαθητή με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, κατά τρείς μαθητές λιγότερους και οι μαθητές κατανέμονται εξίσου στα τμήματα της ίδιας τάξης κατόπιν απόφασης του συλλόγου διδασκόντων της σχολικής μονάδας και έγκρισης του αρμόδιου Σχολικού Συμβούλουουσιαστικά δεν εφαρμόζεται, καθώς οι προϊστάμενοι εκπαίδευσης αρνούνται να “ανοίξουν” τμήματα, διατηρώντας τα στον αντιπαιδαγωγικό αριθμό των 28 μαθητών ανά τμήμα.
Προσβλέπουμε σε κοινή διαμαρτυρία και διεκδίκηση του αυτονόητου.

Με τιμή,
Φιλόλογοι ΠΕ02 Αττικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου